Bitering

Babyer elsker biteleker og det er en perfekt barselgave. Litt lenger ned på siden finner du en veiledning på hvordan du kan lage en enkel rund biteleke. Bruk gjerne runde 12 mm eller 15 mm perler til de minste, så får de lett tak på den med en gang de har lært å gripe. Når baby prøver å få biteringen opp i munnen, øves hånd-øye koordinasjon. Til de minste kan det være lurt å lage biteringer av kun myk silikon. Lag gjerne biteringen i mange ulike farger og med ulike former på perlene, og med en morsom silikonfigur på. 

Når barnet blir litt større og har lært å føre biteringen opp til munnen, kan det være lurt å lage en bitering med treperler på også. Hvis du lager en bitering med to tre-ringer på, så har du plutselig en rangle som lager en myk lyd, og biteleken har fått en ny dimensjon for baby å utforske. 

Materialvalg og sikkerhet

Du kan bruke treperler og/eller silikonperler og biteleker til dette prosjektet. De fleste av våre perler og figurer passer til å lage biteleker, med noen unntak. Her følger en liste over produkter som passer:

  • Runde lakkerte treperler fra og med 15 mm.
  • Runde ubehandlede tre-perler av bøketre (“beech wood”), fra og med 18 mm.
  • Tre-ringer av bøketre fra og med 55 mm.
  • Alle våre silikon perler.
  • Alle våre biteleker i silikon. 

Når du har laget en biteleke, må du passe på at den passerer den såkalte template A-testen – dette er for å unngå at barnet kan skade seg på biteleken. Template A kan du kjøpe her hos oss.

Biteleken må kastes ved tegn på slitasje. Spesielt tre-materialer er utsatt for slitasje. 

Vi anbefaler å ta et sikkerhetskurs (link kommer snart) om biteleker dersom du lager og selger.

Du trenger:
Silikonperler
Tråd, satin 2mm
Lighter
Saks
Nål
Knutestrammere

Kutt tråden i passende lengde – beregne å få tråden to ganger gjennom biteringen og ha nok tråd til å knyte knuter.  Dersom du har knutestrammere kan du beregne kortere tråd enn ellers.
Tre tråden på nålen og tre på alle perlene. Hvis du bruker både treperler og silikonperler, pass på at du starter eller stopper ved en silikonperle slik at knuten kan skjules inni silikonperlen. 
Stram godt og knyt en dobbelknute. 
Tre en av trådendene på nålen og trekk tråden gjennom en silikonperle. Trekk knuten inn i silikonperlen slik at den er gjemt. 
Tre deretter tråden videre gjennom omtrent halvparten av perlene. Pass på at du ender ved en silikonperle. 
Tre den andre trådenden på nålen og tre tråden gjennom den andre halvparten av perlene, slik at de to trådendene er på samme sted. 
Stram godt og knyt en vanlig knute, fulgt av en dobbeltsnurr-knute (se bilde; en vanlig knute med en ekstra snurr). 
Stram så godt du kan. Med knutestrammere får du dratt til ekstra godt og knuten blir ekstra sikker. 
Kutt den ene trådenden. Klipp av noen millimeter fra knuten, ikke for nærme for da kan knuten gå opp.
Fryns opp tråden og brenn forsiktig. Press den smeltede trådenden rundt knuten så godt du kan (pass på så du ikke brenner deg).
Tre den andre trådenden på nålen og trekk den gjennom den nærmeste silikonperlen. Trekk så knuten inn i perlen. 

Vi har testet vår konstruksjonsmetode på et laboratorium og fått bekreftet at den passerer fysisk og mekanisk testing av biteleke i henhold til den europeiske standarden EN 12586. Det betyr imidlertid ikke at alle som følger denne veiledningen automatisk lager trygge og lovlige biteleker fordi det er individuelle variasjoner i måten man for eksempel strammer knuter på, og hvilke materialer man velger.