Ammesmykke

Ammesmykke, bæresmykke, fiklesmykke – dette smarte produktet er kjent under mange navn. Formålet er det samme – nemlig å gi den lille noe å gjøre annet enn å klype, lugge, klore eller åle seg rundt i den voksnes armer. Du kan bruke det når du ammer, flaskemater, bærer i sele eller sjal, eller simpelthen når du bærer den lille rundt på armen, og baby kan både leke med det og bite på det. Med kreativitet, personlig preg, og kanskje et lite utvalg av ulike smykker å veksle imellom, så har den lille noe spennende å holde på med en stund. Det er lurt å lage smykket med ulike former, teksturer og materialer. Du kan med fordel også henge på for eksempel en ring eller biteleke i silikon eller tre

Lengde

Smykket må ha en praktisk lengde, slik at baby kan dra i det uten at det blir ubehagelig for den voksne som har det på. En typisk passende lengde vil være ca. 70-80 cm men noen vil ha det kortere eller lengre. Lag det gjerne heller litt for langt enn litt for kort, og kutt litt av lengden hvis du ser at du trenger det etter hvert. 

Materialvalg

Du kan bruke tre- og/eller silikonperler til dette prosjektet. Tråden du velger bør være litt tykk slik at tråden er behagelig å ha rundt halsen også når den lille drar i smykket – vi syns 2 mm tykk tråd er perfekt. 

Sikkerhet 

Ammesmykker er ikke et leketøy og er ment å bæres av en voksen, mens perle-delen gjøres tilgjengelig for fikling og biting for den lille. Du må ikke gi smykket til småbarn under 3 år for å leke med. 

Når du velger materialer til ammesmykket, bør du bruke kun materialer som passer å bruke i biteleker (les mer om det HER).

Du trenger:
Silikonperler
Sikkerhetsspenne
Tråd
Saks
Butt vevnål
Lighter

Brenn gjerne enden av tråden forsiktig for å gjøre det enklere å tre på perlene. 

Tre tråden gjennom den smaleste delen av sikkerhetslåsen. 
Lag en knute eller dobbeltknute (avhengig av tykkelsen på tråden, sjekk at knuten ikke går gjennom sikkerhetslåsen ved å dra hardt i tråden). Klipp av tråden noen millimeter fra knuten, fryns og brenn. Dytt den smeltede delen av tråden på knuten (pass på at du ikke brenner deg). 
Tre tråden på nålen og tre på perlene du har valgt. 
Tre så enden av tråden gjennom den smaleste delen av den andre delen av sikkerhetslåsen. Knyt og brenn som tidligere. 
Valgfritt: Sentrér perledelen på tråden og knyt en knute inntil hver silikonperle for å hindre at perlene glir rundt under bruk. 
Knyt deretter en knute på hver side av sikkerhetslåsen. Smykket er nå klart til bruk!