Vask – Generelle tips 

På Stell har en rekke gode og skånsomme produkter til vask av dine hjemmelagde plagg.  Ullvask kan brukes enten du vasker for hånd eller i maskin. Nyere maskiner har ofte skånsomme ull- og håndvaskprogram. I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, bevegelse og sentrifugering. Ullvask bevarer fargene, også den naturlige ullhvite, er skånsom mot ullplaggene dine og gjør dem ekstra myke og gode. Det handler om å kjenne maskinen sin, så vask gjerne en prøvelapp første gang du vasker ull i maskinen, da det er kjedelig å ødlegge et helt plagg.

Vask alltid ullplagg før bruk. Ull er proteinfiber og gjennomgår mye i produksjonsprosessen. Når du vasker ullen lukkes fibrene og gjør at ullplagget tåler mer. I tillegg vil du kunne oppleve at plagget føles mykere.

Sentrifuger gjerne ulla, og tørk det flatt så det ikke drar seg. Også om du velger å håndvaske fremfor å bruke vaskemaskinen, anbefales sentrifugering i maskinen etter vask. Husk at jo høyere sentrifugeringen står på, jo mer ligger plagget i ro. Ved lavere sentrifugering er det mer bevegelse i plagget og det kan lettere tove. Har du ikke sentrifuge bør du klemme vannet forsiktig ut, og klemme det ut ved å rulle det i et håndkle.

Har du fått en flekk, og ikke trenger å vaske hele plagget? Da er sitronsåpa helt genial! Denne kan brukes til flekker på ull og alt annet du måtte ha. Den fjerner alt fra bananflekker, rødvin og sminke.

Bomull tåler mer enn ulla, og her kan det meste vaskes på vanlig 40-60 graders program i maskinen. Her gjelder det å følge vaskeanvisningen som står på magebåndet.

God vasking!