Garnalternativ – Hvordan regne ut garnmengde

En ting å være oppmerksom på om man går for et garnalternativ er mengde garn man trenger, for ofte har garn noe ulik løpelengde.

Ser vi for eksempel på Louisiana sweater fra Petiteknit i størrelse S, hvor det i oppskriften er oppgitt 500 gram Sandnes børstet alpakka og du heller vil bruke Sandnes kos blir regnestykket slik:

  • Børstet alpakka er ca. 110 meter.
  • 500 gram er det samme som 10 nøster.
  • Kos er ca. 150 meter.

110 (antall meter børstet alpakka) * 10 (antall nøster oppgitt) = 1100 (totalt antall meter) / 150 (antall meter kos) = 7,33. Det vil si at du da vil trenge 8 nøster med Sandnes Kos.

Multipliser antall meter på orginalgarnet med antall nøster det er oppgitt i størrelsen du ønsker å strikke. For så å dividere antall totale meter med lengden på det garnet du vil bruke.

Selv går jeg ofte etter hvilke farge jeg ønsker når jeg skal velge garn til nye prosjekter, og over er to av mine favoritter hvor jeg har byttet ut orginalgarnet. Men du, husk også at om du bytter til andre garntyper kan også uttrykket på plagget endre seg. Og sist, men ikke minst, husk alltid å sjekk strikkefastheten din uansett om du bruker orginalgarnet eller ikke.

God strikking!