Strikkefasthet – Hva er det, og hvordan regne ut?

Hvorfor mases det om strikkefasthet? Jo, fordi vi alle strikker ulikt. Og det er veldig kjedelig å bruke masse tid på et plagg som blir en helt annen størrelse enn tenkt. Uansett om du bruker orginalgarnet eller et garnalternativ, er det viktig å kjenne strikkefastheten sin. For det er strikkefastheten som er med på å bestemme størrelsen på plagget.

Strikkefasthet måler kan du kjøpe her:

La oss ta utgangspunkt i denne oppskriften, Raglangenser fra Rauma.

Foto: Rauma Garn

Oppskriften sier at en størrelse S skal ha en overvidde på 95 cm. Strikkefastheten er oppgitt at den skal være 16 masker på 10 cm. Ofte vil du i en oppskrift se strikkefastheten skrevet som 16/10 . I denne oppskriften ser vi at størrelse S er det 152 masker på bolen.

For å regne ut overvidden med din strikkefasthet blir regnestykke slik: 152 (antall masker på bolen) / 16 (antall masker du har på 10 cm) = 9,5 * 10 = 95 cm. Da ser vi at om man opprettholder oppgitt strikkefasthet får vi riktig mål på genseren.

Om du har 14 masker på 10 cm, da blir regnestykke slik: 152/14 = 10,85 * 10 = 108,5 cm. Her ser vi at overvidden blir mye større enn en S, her ligger det mellom en M og L.

Eller om du har 17 masker på 10 cm, da blir regnestykke slik: 152/17 = 84,4 * 10 = 89,4 cm. Da blir overvidden mer tilnærmet en XS som er 88 cm.

Her ser vi at små forskjeller, kan gi store ulikheter i forhold til størrelse. Men hvordan finner man ut strikkefastheten sin? Da må prøvelapp strikkes. Legg opp antall masker du tenker skal gi deg 10 cm + 12 masker til. Om vi tar utgangspunkt i oppskriften vi har sett på over må du ta legge opp 16 + 12 = 28 masker. Strikk gjerne 4 omganger med riller, før du begynner på glattstrikk eller strukturen strikkefastheten er oppgitt i, men forsett med at de fire første og siste maskene på pinnene strikkes i riller. Dette er fordi at du da slipper at lappen ruller seg, og det blir lettere å måle.

Prøvelapp

Og hvorfor ber jeg deg legge opp 12 masker ekstra? Jo, fordi du skal strikke kant rundt, i tillegg så vet du ikke om strikkefastheten din stemmer, så da er det greit å ha noen ekstra masker å gå på. Strikk så prøvelappen til den måler ca 10 cm i høyden, før du strikker 4 omganger riller igjen. Når lappen er strikket ferdig, da er du snart i mål, men først burde den vaskes. For noen fibre og strukturer endrer seg etter vask og strikkefastheten kan da bli annerledes enn før vask. Så ta med lappen til vasken og skyll den, klem ut vannet og legg den på et håndkle for tørk. Nå er den klar til å måles, og du kan nå måle hvor mange masker du har på 10 cm. Slik at du kan gjøre nødvendig justeringer om det må til. Strikker du stramt må du kanskje opp en halv eller hel pinnestørrelse, eller motsatt om du strikker løst.

Lover deg, det er så verdt å bruke en halvtime – time på dette, for da er sannsynligheten større for at plagget blir som du tenker og ønsker.

God strikking!