Hekleskole

Lm = luftmaske

Når vi hekler en luftmaskekjede (et visst antall luftmasker etter hverandre), må vi alltid starte med en løkke rundt heklenålen. Hent så tråden med heklenålen og trekk gjennom løkken. Du har nå heklet 1 luftmaske. Fortsett slik til du har heklet så mange luftmasker som det står i oppskriften.

Kjm = kjedemaske

Stikk heklenålen inn gjennom en maske i heklearbeidet. Hent tråden med heklenålen. Trekk den gjennom heklearbeidet. Trekk den deretter direkte gjennom løkken som allerede er på heklenålen.

Fm = fastmaske

Stikk heklenålen gjennom en maske i heklearbeidet. Hent tråden med heklenålen. Trekk den gjennom heklearbeidet. Du har nå 2 løkker på heklenålen. Hent tråden igjen på oversiden av arbeidet, og trekk den gjennom begge løkkene du har på heklenålen.

Hst = halvstav

Lag et kast med tråden rundt heklenålen. Stikk heklenålen gjennom en maske i heklearbeidet. Hent tråden med heklenålen. Trekk den gjennom heklearbeidet. Du har nå 3 løkker på heklenålen. Hent tråden igjen på oversiden av arbeidet, og trekk den gjennom alle 3 løkkene du har på heklenålen.

St = stav

Lag et kast med tråden rundt heklenålen. Stikk heklenålen gjennom en maske i heklearbeidet. Hent tråden med heklenålen. Trekk den gjennom heklearbeidet. Du har nå 3 løkker på heklenålen. Hent tråden igjen på oversiden av arbeidet, og trekk den gjennom de 2 første løkkene du har på heklenålen. Du har nå 2 løkker på heklenålen. Hent tråden igjen, og trekk den gjennom de siste 2 løkkene du har på heklenålen.

Dbst = dobbeltstav

Lag 2 kast med tråden rundt heklenålen. Stikk heklenålen gjennom en maske i heklearbeidet. Hent tråden med heklenålen. Trekk den gjennom heklearbeidet. Du har nå 4 løkker på heklenålen. Hent tråden igjen på oversiden av arbeidet, og trekk den gjennom de 2 første løkkene du har på heklenålen. Du har nå 3 løkker på heklenålen. Hent tråden igjen, og trekk den gjennom de to første løkkene du har på heklenålen. Du har nå 2 løkker på heklenålen. Hent tråden igjen, og dra den gjennom de siste 2 løkkene på heklenålen.

Bakre og fremre maskeledd

Når du stikker heklenålen gjennom en maske i heklearbeidet, danner masken en V som du ser på oversiden av heklenålen. Når det står i oppskriften at du skal hekle i kun bakre maskeledd, betyr det at du skal kun hekle i den bakerste delen av “V-en”, ikke hele masken. Når det står at du skal hekle i kun fremre maskeledd, skal du hekle i kun den fremre delen av “V-en”.

Magisk ring

Mange oppskrifter starter ofte med en magisk ring. Det er en teknikk vi bruker når vi skal hekle rundt i spiral, og den magiske ringen gjør at du kan stramme den første omgangen slik at du unngår hull. Slik gjør du det: Med garnnøstet mot deg, legger du tråden over venstre håndflate. Dra tråden over pekefinger, og surr tråden to runder rundt langfinger og pekefinger. Hold tråden på plass med pekefinger og lillefinger. Så hekler du fastmasker rundt de to løkkene som du har rundt lang- og ringfinger. Den første masken er en festemaske og teller ikke med i antallet masker du skal hekle i den magiske ringen. Når du har heklet så mange masker som det står i oppskriften, tar du løkkene av fingrene, drar i den bakerste løkken , og strammer til. Dra deretter i trådenden.

Sm = sammen

Uttrykket brukes vanligvis når det skal hekles 2 masker sammen, dvs felling.

Øking

Det økes ved å hekle 2 eller flere masker i samme maske.

Felling

Det finnes to måter å felle på:

1. Stikk heklenålen gjennom første maske, hent tråden og trekk den gjennom arbeidet. Du har nå 2 løkker på heklenålen. Stikk heklenålen inn i neste maske, hent tråden og trekk den gjennom arbeidet. Du har nå 3 løkker på heklenålen. Hent tråden på oversiden av arbeidet. Trekk den gjennom alle 3 maskene som du har på heklenålen.

2. Denne måten gir en mindre synlig felling, men kan kun brukes når baksiden av arbeidet ikke er synlig som for eksempel i bamser hvor innsiden fylles med vatt. Stikk heklenålen gjennom fremre maskeledd i maske nr. 1. Stikk den deretter gjennom fremre maskeledd i maske nr. 2, og trekk den direkte gjennom de 2 løkkene som du har på heklenålen.